La Revista Auriga lliura els seus premis anuals

La revista Auriga, l’única publicació en català dedicada a la divulgació del llegat grecoromà a Catalunya, ha lliurat aquest dilluns dia 11 d’abril els seus premis anuals. L’acte s’ha celebrat a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona. Tres han estat els guardons que s’han lliurat en el marc del cartell de la divuitena edició dels premis Auriga: el premi Musa, d’exposicions sobre el món antic; el premi Didascàlia, d’experiències docents, i el premi Núria Tudela i Penya, adreçat als estudiants.

El Premi Musa, d’exposicions sobre el món antic, ha estat concedit, ex aequo, a les exposicions “Tàrraco pedra a pedra”, del Museu Arqueològic de Tarragona, i “La fascinació per Grècia”, del Museu d’Art de Girona.

El director del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Francesc Tarrats, ha recollit el premi Musa per “Tàrraco pedra a pedra”. L’exposició explicava les moltes històries que amaguen les pedres i que ajuden a conèixer millor la societat que les va fer servir. La construcció de Tàrraco va requerir un llarg procés en el qual van combinar-se pragmatisme i voluntat de generació d’una determinada imatge. Les aportacions dels materials procedents de les pedreres locals i regionals, profusament representades en nombroses edificacions i monuments, van conviure amb la massiva importació de materials i elements manufacturats, extrets de les més prestigioses pedreres de l’imperi. Matèria, forma, funció i voluntat escenogràfica (màrqueting, en llenguatge actual) són conceptes que cal associar a l’hora d’analitzar el què i el perquè d’una realitat que se’ns descobreix a través de l’anàlisi dels materials que ens proporciona l’arqueologia. “Tàrraco pedra a pedra” plantejava una lectura contrastada d’aquesta realitat.

D’altra banda, el director del Museu d’Art de Girona, Josep Maria Trullent, ha recollit també el premi Musa per “Fascinació per Grècia”. L’exposició commemorava el centenari de les excavacions a Empúries i la descoberta de l’Esculapi. Exposava més d’un centenar d’obres provinents de col·leccions privades i museus d’arreu de l’Estat en el que fou un viatge artístic, històric i cultural a través de la influència dels cànons grecs en l’art català. L’exposició mostrava la fascinació que el passat grec va despertar als artistes catalans dels segles XIX i XX: S’hi trobaven pintors i escultors, però també escriptors i poetes. Al costat de les obres d’art exposades s’hi van poder veure, alhora, referències literàries d’artistes marcats també per la tradició cultural grega, com Jacint Verdaguer, Carles Riba o Salvador Espriu, entre d’altres.

El Premi Didascàlia, d’experiències docents, al qual poden optar els treballs o projectes realitzats per professors a les aules, ha estat concedit a Ricard Llop, de l’Escola Joan Pelegrí de Barcelona, per la creació del grup de recreació, reconstrucció i divulgació històrica romana “Barcino Oriens”.

Finalment, el Premi Núria Tudela i Penya, adreçat a estudiants, al qual poden optar treballs d’ensenyament secundari i universitari relacionats amb qualsevol aspecte del món clàssic, ha estat concedit a Laia Danés, de l’Institut Antón Busquets i Punset de Sant Hilari Sacalm, pel treball “Éssers fantàstics”, que tracta les influències clàssiques d’alguns mites en la història de les Guilleries. El treball ha estat tutoritzat per la professora Dolors Clota.