Dues exposicions arqueològiques guardonades amb els Premis Auriga 2019

La revista Auriga, l’única publicació en català dedicada a la divulgació del món clàssic a Catalunya, ha fet públic avui el veredicte de la XXVII edició dels premis Auriga, adreçats a tots els territoris de parla catalana. Els guardonats d’enguany són els següents:

El Premi Musa, d’exposicions sobre el món antic, ha estat concedit ex aequo a dues exposicions molt diferents:

D’una banda, “Arqueologia a l’exili: el Museu d’Arqueologia de Catalunya i la Guerra Civil espanyola (1936-1939)”, l’exposició del Museu d’Arqueologia de Catalunya, comissariada per Àngels Casanova, que explica un episodi encara poc conegut de la història cultural i patrimonial del nostre país, com és l’afectació de l’activitat dels grans museus, sobretot del Museu d’Arqueologia de Catalunya, per la guerra, fins a l’extrem d’haver d’evacuar bona part de les seves col·leccions al Palau de les Nacions de Ginebra, Suïssa, l‘any 1939 per tal d’assegurar la seva conservació. L’exposició també ret homenatge als homes i dones que enmig de les dificultats de la guerra, van treballar incansablement per protegir el patrimoni cultural material català, garantint-ne la seva transmissió a la posteritat. L’exposició es podrà veure fins el dia 6 d’octubre Barcelona al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

 

D’altra banda també ha estat guardonada l’exposició “Bacus, les màscares del Déu”, produïda pel Museu de Badalona i comissariada per Esther Gurri, presenta els orígens del déu Bacus, déu del vi, del teatre i de la fecunditat. Equivalent al grec Dionís, recull també tradicions molt antigues i aglutina altres divinitats -com l’itàlic del Liber Pateles-. L’exposició fa el relat de les gestes de Bacus, la composició del seu seguici, el seu paper en l’origen del teatre, els elements que el simbolitzen i el seu marcat caràcter de divinitat domèstica. La mostra inclou peces del Museu de Badalona, algunes de qualitat excepcional, i una cinquantena d’objectes procedents d’altres museus catalans, que testimonien l’arrelament d’aquesta divinitat en la societat de l’època romana i que permeten descobrir totes les màscares d’aquest déu polièdric i complex. L’exposició actualment es pot veure al MAC-Empúries fins el 15 de setembre, després que es traslladés des del Museu de Badalona el passat mes de juny.

El Premi Núria Tudela adreçat a estudiants, al qual poden optar treballs d’ensenyament secundari i universitari relacionats amb qualsevol aspecte del món clàssic, ha estat concedit a Rut Torreglosa Chaves, pel treball “Compassos per a Safo. Musicant poesia grega”, de l’Institut Badalona VII, i tutoritzat per la professora Montserrat Navarro. El treball és un estudi de les possibilitats que ofereix la musicació de poesia arcaica derivat de la proposta inicial de musicar algun poema de Safo. Es fa la valoració de dues propostes de reconstrucció arqueològica i una proposta de musicació creativa del text. L’autora ha establert un mètode d’interpretació rítmica del text poètic. El treball conté un apartat pràctic final en format audiovisual amb l’execució de la proposta de musicació.

La directora de la revista Auriga, Montserrat Tudela, ha declarat “per mirar cap endavant cal que mirem enrere, i el món clàssic és en el substrat de la nostra identitat. Els tres guardonats, de temàtiques ben diferents -la guerra i l’aferrissada defensa del patrimoni, la religiositat, la música, el culte al vi, la poesia, l’arqueologia catalana-  generen una reflexió sobre nosaltres mateixos, les nostres arrels i els models clàssics que ens defineixen. Els Premis Auriga, un any més, ens endinsen en el coneixement del què ens defineix com a poble.

El lliurament dels XXVII Premis Auriga es realitzarà durant el proper curs acadèmic, en un acte que s’anunciarà oportunament.