Els Premis Auriga guardonen Lleida, Mallorca, Tarragona i Barcelona
La revista Auriga, l’única publicació en català dedicada a la divulgació del món antic a Catalunya, ha fet públic avui el veredicte de la XXV edició dels Premis Auriga, adreçats a tots els territoris de llengua catalana.
Els guardonats Auriga 2017 són els següents:
El Premi Musa, d’exposicions sobre el món antic, ha estat concedit ex aequo a dues exposicions de Lleida i Tarragona. D’una banda ha estat guardonada l’exposició itinerant “La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Terra, aigua i poder en el món ibèric”, organitzada conjuntament pel Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal, la Universitat de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida i fins ara s’ha pogut visitar a Lleida, Arbeca i Barcelona.
D’altra banda s’ha guardonat al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona per l’exposició temporal “El fil de la Història. Centcelles, el nostre objectiu, un projecte educatiu per a compartir”, que es podrà veure fins al 7 de gener de 2018 al MNAT.
El Premi Núria Tudela i Penya, adreçat a estudiants,ha estat concedit ex aequo als treballs realitzats per alumnes de segon de batxillerat de Barcelona i Lleida. D’una banda ha estat guardonat el treball“Arquetips en mitologia. L’inconscient col·lectiu de Roma a Japó”, realitzat per Emma Grau Cabré, de l’escola Joan Pelegrí de Barcelona i tutoritzat pel professor Ricard Llop Altés.
També ha estat guardonat el treball “Zeus, Júpiter, Thor, Taranis, Tarhun i Indra: un déu, cinc religions?,d’Oriol Miró del Col·legi Maristes Montserrat de Lleida i tutoritzat pel professor Andreu Ruana.
El Premi Carles Miralles i Solà, adreçat als treballs, projectes o iniciatives docents realitzats per professors a les aules dels territoris de llengua catalana, ha estat atorgat a la proposta didàctica del professor Pep Campillo per difondre la Cultura Clàssica a les Illes Balears titulada “De l’aula de Llatí al festival MAREMAGNVM” que ha creat una ruta per Palma com alternativa a l’ensenyament tradicional dins una aula: fent sortir l’alumnat al carrer, fent-li veure la vertadera presència del llatí al nostre entorn, alhora que potenciava l’observació, la deducció i el raonament. Més de 600 alumnes ja han fet aquesta ruta
La directora de la revista Auriga, Montserrat Tudela, ha declarat que “Després de 25 edicions ininterrompudes de Premis Auriga podem dir que el món antic és actual en els territoris de llengua catalana, i no només és un pilar de la nostra indústria cultural, sinó que forma part indestriable de la identitat individual i col·lectiva de la nostra Nació mil·lenària. El que estava escrit al frontispici del temple d’Apolo de Delfos, “Coneix-te tu mateix” ens fa ser una societat més culta, que coneix el que som i el que volem ser.”
El lliurament dels XXIV Premis Auriga es realitzarà enguany durant el curs acadèmic proper, en un acte que s’anunciarà oportunament.