La revista Auriga lliura els XIX premis anuals del món clàssic
Aquest dijous s’ha fet l’acte de lliurament dels XIX Premis Auriga que atorga cada any la revista Auriga, l’única publicació en català dedicada a la divulgació del llegat grecoromà a Catalunya.
Els guardonats d’aquesta dinovena edició dels premis Auriga han estat:
El premi Musa, d’exposicions sobre el món antic, ha estat concedit, ex aequo, al Museu de Badalona i el Museu Bíblic Tarraconense, atès que s’ha volgut guardonar una exposició permanent i una de temporal.
El Museu de Badalona ha estat distingit per la nova museïtzació de la seva exposició permanent, amb l’ampliació de l’espai museogràfic del subsòl del museu, les restes de les Termes i l’entorn del Decumanus maximus, ara ja connectats, a prop del Fòrum de la ciutat romana de Baetulo, la Badalona romana, que permet visitar al públic un jaciment de 3.400 m2.
Alhora, el Museu Bíblic Tarraconense ha estat guardonat per l’exposició Praesidium, Templum et Ecclesia, sobre les intervencions arqueològiques a la Catedral de Tarragona. L’exposició volia acomplir una funció de transferència de valors i coneixements sobre el patrimoni romà i el llegat de l’Acròpoli Romana, un dels espais arqueològics més emblemàtics del país.
El premi Didascàlia, d’experiències docents, ha estat concedit al professor Jordi Rincón Ribes, de l’Escola Vedruna-Gràcia de Barcelona, per l’experiència educativa a l’aula de clàssiques amb el bloc “El vaixell d’Odisseu”.
El premi Núria Tudela i Penya, adreçat a estudiants, al qual poden optar treballs d’ensenyament secundari i universitari relacionats amb qualsevol aspecte del món clàssic, ha estat concedit a Ivan Caño Prades, estudiant de 3r d’ESO de l’Institut Serrallarga de Blanes, pel treball “Adaptació teatral i anàlisi de l’enfrontament entre Licàon i Aquil·les”, tutoritzat per la professora Montserrat Nogueras.
La directora de la revista Auriga, Montserrat Tudela, ha declarat que “els quatre guardonats d’enguany mostren la vitalitat del món clàssic en la societat contemporània: el jaciment arqueològic subterrani més gran dels territoris de llengua catalana, el de Baetulo, amb tot el potencial cultural i econòmic que representa i que juntament amb l’exposició temporal del Museu Bíblic Tarraconense permeten conèixer de primera mà valors patrimonials materials i immaterials de Catalunya. El premi Didascàlia ha estat per una experiència interdisciplinària. Finalment, és evident que Grècia i Roma formen part del nostre ADN co l·lectiu i així ho ha copsat i expressat l’estudiant més jove guardonat fins ara en els premis Auriga”.
En el decurs de l’acte, celebrat a la seu del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i presidit per la directora general d'Educació Secundària i Batxillerat, Teresa Pijoan i Balcells, Pilar Gómez, he l·lenista coordinadora de les Proves d’Accés a la Universitat, ha impartit la conferència titulada “Europa, seqüències d’un mite”.